Posts

MDS UITM Pasir Gudang 2016

Image
Assalamualaikum. Hi guys, so tajuk entry pasal 'mds'. Aku nak share mds di Uitm PG ni macam mana. Harapan aku ialah entry kali ni dapat membantu bakal mahasiswa uitmpg. Bukan apa sebab masa aku dapat tawaran dulu aku search lah mds uitmpg tapi tak ada hmm sedih. Okay, MDS ni adalah Minggu Destini Siswa. Ramai orang kata minggu ni minggu mengerikan tapi bagi aku minggu yang memenatkan. Seriously weh penat!
1st day Okay, hari pertama aku sampai awal. 7.30 sampai dah. Sampai tu gerimis. Macam tahu je aku sedih nak pisah dengan mak abah aku. Hahahaha. Over. Okay, dah boleh masuk tu ada lah PM(Pemimpin Mahasiswa) ni tunggu kat pb. Diorang kat sini dah kasi satu kertas yang nyatakan korang duduk kolej mana. Untuk lelaki, Firdaus 1, Firdaus 2 dan Firdaus 3. Perempuan pulak ada 4 iaitu Salsabila 1 and so on. Aku dapat Salsabila 4.
For your information, aku datang dengan member aku sekali, satu kereta sebab nak dapat satu rumah/bilik. Kata senior aku datang saing dapat sama. Tapi kan m…

Cuti semester 5 bulan

Assalamulaikum. Alhamdulillah lama dah habis paper. Seminggu adalah kot kat rumah ni. Hmmm cuti sem 5 bulan. Lama kan. Apalagi of course cari duit. Haritu kan aku pi mintak kerja kat tmpat lama tapi malangnya full dah and kalau ada kosong baru dia call. Peh hancur punah harapan aku nak kerja lagi kat situ.

Dah tak de kerja tu mak suruh lah ikut member aku sorang ni kerja kl and alhamdulillah okay boleh. Right now aku kat kl dah ni. Start kerja sabtu ni. Tapi dedor beb. Kerja dia macam mana aku pun tak tahu buat. Seram dengor akak-akak kat sini cerita. Takut kena buli pun ada gak. Huhuhu.

Yang penting aku tak homesick lagi ni hahaha jangan lepas mula kerja rasa fed up pulak dah la. Pastu merengek nak balik. Hahahaha. Kadang aku terfikir gak bilalah company tempat lama aku kerja tu nak call. Kadang mengharap sangat yang diorang akan call aku. Hmmm. Ni namanya aku takut nak hadap benda baru. Padahal biarlah kita ada banyak pengalaman pasal kerja kan.

Aku kadang rasa penat, sedih pun ada.…

2 paper lagi

Image
Hai, assalamualaikum semua. Aku kan sebenarnya esok dan lusa ada paper. Yes, tinggal dua paper je lagi. Hmmp! Malam tadi aku tak tidur sampai subuh. Just tidur sekejap dalam pukul 9 sampai pukul 11, lepastu bangun study calculus and csc. Tak tahu kenapa segar bugar je mata aku malam tadi sampai layan cerita 13 Reasons Why.
Esok petang paper csc iaitu fundamentals of computer problem solving. Ni subjek favourite aku sebab aku senang faham. Hehehe. Bila dah faham of course aku jadi tempat rujuk kengkawan. I don't mind sebab tolong member beb. Berkongsi ilmu, siapa tak nak?

Petang lusa pulak paper calculus II. Yang ni hmmm macam senang(lawannya) sikit. Semalam baru je sir habiskan silibus. Pehh, hebat kan. 2 hari lagi nak final paper mat baru habis silibus. Ceh, sikit je pun. Aku hanya mampu berdoa, tawakal selain daripada berusaha. Semoga mudah je aku jawab, Aamiin. Sir, bagi tips. Fokus kat mana yang awak confident and time otw gi dewan tu call lah mak ayah biar tenang. Aku ni ka…

Final Exam for Semester 2

Image
Assalamualaikum. Ya Allah, lama betul aku tak update kan. Nama pun pelajar, macam biasa, busy. Ceh! Alasan itu semua! Tapi kan, tup tup je aku tengah final ni. Alhamdulillah 3 subjek dah lepas and still ada 3 subjek lagi. Paper ketiga haritu 28 haribulan and now aku tak ada paper until this upcoming friday, 7 april nanti. For your information, paper agama and business dalam 1 hari yang sama which is 28 haribulan haritu. Punyalah stress sebab dua subjek ni memerlukan daya ingatan yang tinggi maksudnya menghafal. Fuhhh.
Walaubagaimanapun, Alhamdulillah. Okaylah. So, sekarang ni nak menunggu hingga 7 haribulan peh lama an. Tiga hari ni aku tak study sangat. Study tau tapi tak bersungguh sangat. Tengok movielah, tapi tidurlah yang paling kerap. Jangan contohi eh guys. Aku pun tak tahu lah sem 2 ni dapat dekan ke tidokk. Macam payah sikit tapi kena positif and doa. Cek niat and betulkan balik guys! 
Paper aku habis on 12 april. Lepastu yay balik rumah. Hehehehe. Lepastu cuti 5 bulan. Sept…

KASUMA UITMPG

Image
Assalamualaikum. Hi peeps. Lama tak dengar cerita right? Sibuk sangat aku ni. Tapi minggu ni boleh rilek lagi. Hehehe. So straight to the point, hari ni nak cerita pasal KASUMA iaitu Karnival Sukan Mahasiswa UITM Pasir Gudang 2017. Berlangsung pada Jumaat lepas, 3 March. Ini pengalaman pertama aku lah semenjak berada di uitm pg ni. Baru sem 2 kan. 

Nak dijadikan cerita, ada rumah sukan lah macam time sekolah dulu tapi rumah ni ikut kolej. Kolej Firdaus 1 dan Salsabila 1 satu rumah. Baju colour biru. F2, S2 colour merah, F3, S3 colour hijau. Ni blok komander ni kalau korang nak tahu. And lastly S4 colour purple. S4 gabung dengan NR sebab Firdaus 4 takde. 
Game for kasuma ni tak banyak. Game dia bukan macam time sekolah dulu, lumba lari, lompat tinggi, lompat jauh lah. Antaranya, tarik tali, futsal kampung, dodgeball, frisbee, giant dam dan tarik upih. Aku masuk tarik upih tapi tarik upih tukar baling selipar. Hahahaha. First time jugak main. Main punya dengan semangat nak kasi S1 mena…

Minggu ke-10 dah?

Image
Assalamualaikum. I'm back! Yay or nay? Hahaha. Cepat kan masa berlalu? Rasa cepat sampai tengok blog dah lama tak update rupanya. Nama pun student kan, so memang busy lagi lagi dah minggu ke 10 ni. 4 minggu lagi weh nak final! Memang banyak assignment la. Ada business plan presentation lah, computer problem solving punya report lah. Aduhhh.

This weekend busy lagi guys! Yang tak sabarnya nak join warga kasih! Pergi tolong gelandangan kat jb guys! Jumaat ada induksi fka and sabtu ada lawatan ke balai bomba pasir gudang. Next weekend pun busy sebab ada sukan mahasiswa. Penuh planner aku. Tapi kena pandai urus masa. Sibuk-sibuk jugak tapi jangan lupa call mak ayah. Aku bagi nasihat ni. Dengoo kasi hadam bebaik.



And for today guys! Hari yang sangat menghiburkan. Lepas kelas pagi tadi, kitorang satu kelas, girls only lah hantar classmate kitorang pergi larkin. Dua kereta. Sorang hilang and sesat. And kereta lagi satu pun sesat gara-gara konon lah kan nak pick diorang. Sekali! Sesat mas…

Busynyaa

Image
Assalamualaikum. Hai guys! Sorry agak lama gitu kan tak update. Bukan apa. Cuti seminggu ofcourse aku balik rumah. Dah balik rumah memang tak online aku. Line tak berapa elok and wifi mak dah potong. Hmmm. Dah naik mid-sem ni ingat nak update tau haritu tapi hmm wifi kt sini pulak problem. Pulakk en. Ni pun pukul 12 ada kelas ni tapi nak sempatkan gak update sebab esok cuti Thaipusam and aku balik. Aku balik macam biasa tak on. Huhuhu.
Aku dah siap dah blog walking and followback. Thanks awoks semua.  Sorry gais, minggu ni sibuk and also minggu depan. Ada banyak test. Huhuhu. Penatnya! Aip tak leh mengeluh! So InsyaAllah ada masa aku update. Bai guys nak sesiap gi kelas. Petang karang nak balik :) Assalamualaikum